Den 16/11 2016 påbörjade jag en resa som förhoppningsvis aldrig tar slut…

Del 1

I skrivandes stund är det exakt 24 dagar sedan jag började min vandring på Bergslagsleden och där med också min slutuppgift i Adventure Academy. Det känns väldigt konstigt att mitt äventyr är över. Men att jag redan varit hemma i 11 dagar känns om möjligt ännu mer konstigt. För mig har det tagit de 11 dagarna för att bearbeta intryck, känslor och tankar. Jag har tittat igenom bilder och videoklipp, läst mina dagboksanteckningar och nu just idag kände jag mig redo att börja skriva ner mina tankar om mitt äventyr på Bergslagsleden. Det är mycket som ska sorteras i min hjärna och det kommer att ske i omgångar, därför väljer jag att publicera mina inlägg allt eftersom de skrivs.

Idag är det också exakt 8 månader sedan jag med en nervös och pirrande känsla satte mig på tåget mot Stockholm och mot det som skulle bli en av de bästa tiderna i mitt liv. Det var dags för den första träffen med Adventure Academy. Jag hade lite drygt två veckor tidigare öppnat min mail precis som jag brukar när jag kommer hem från jobbet. Skillnaden den här gången var att jag fått det mail som jag så länge väntat på men inte riktigt vågat hoppats på att jag skulle få. Jag hade fått ett mail från Fredrik Erixon som i skriftlig text glädjande kunde meddela att jag, Paulina Rosedal, var en av de som blivit antagen till Adventure Academy. Jag läste just den meningen säkert tre gånger innan jag kastade mig bakåt i soffan och sträckte händerna i luften och triumferande utropade ett YES! Jag var själv hemma eftersom min man fortfarande var på jobbet. Jag tog en skärmdump  på mailet med telefonen och skickade till mina föräldrar. Givetvis kunde jag inte invänta svar så jag ringde upp för att mötas av deras gratulationer och lyckönskningar. Jag tror till och med att jag fällde en och annan tår av lycka under det samtalet.

När min man Staffan äntligen kom hem mötte jag honom med telefonen i högsta hugg och bokstavligt talat tryckte upp den i ansiktet på honom för att han skulle läsa mailet som meddelade att jag var antagen till Adventure Academy. Nu höll jag tummarna för att min chef skulle godkänna att jag kunde vara borta ungefär en dag i månaden de nästkommande 7 månaderna, ibland till och med mer.

Direkt nästa morgon ringde jag chefen, som just den dagen inte var på plats på skolan, och förklarade läget. Jag hade inte tidigare meddelat att jag sökt till utbildningen, i tron om att jag ändå kanske inte skulle komma med, men min chef tvekade inte en sekund utan sa ”självklart ska du tacka ja”. Tack för du okeyade Annis. Jag tackade gladeligen ja till utbildningen och nu kändes det som att 2017 skulle bli ett sjukt spännande och givande år.

De nästkommande 7 månaderna kom att bestå av förberedelser inför mitt äventyr, det har varit träffar med utbildningen, träning i form av med att gå med packning men också att gå utan packning, research, skriva projektplan, kolla utrustning, väga utrustning och jag har ju även själv torkat mycket av den mat jag hade med. När jag planerat och tänkt så mycket på något under så lång tid ville jag liksom bara komma iväg och börja gå. Veckan innan jag började min vandring låg det grejer över allt och jag packade väskan, packade upp väskan, packade om väskan, sorterade bort vissa föremål allt för att göra packningen så lätt som möjlig. Två dagar innan min vandring skulle börja skrev jag så här i min dagbok:

”20/6 2017. Det är två dagar kvar tills jag ska börja gå. Nu sitter jag på golvet bland all packning och jag vet inte riktigt var jag ska börja. Men jag känner mig lugn… tror jag”

Jag kände mig lugn, jag har känt mig lugn hela tiden. Många har frågat om jag är nervös men det har jag inte varit. Det är nog mer min omgivning som känt sig nervösa å mina vägnar. Jag har hela tiden känt mig trygg. Så här i efterhand tror jag att det var för att jag valde att genomföra ett äventyr som jag kan ha full kontroll över. Det är första gången jag planerar och ska genomföra något liknande och då har det varit väldigt skönt att känna att jag äger MITT äventyr, jag är egentligen inte beroende av någon annan, jag kan styra allt själv. Jag kommer också vara geografiskt nära mitt hem och där visste jag att jag har Staffan som är beredd att åka ut om något skulle hända (vilket det också gjorde vid ett tillfälle, men det återkommer jag till) vilket självfallet var en trygghet i sig. Idag är jag glad över att jag valde att genomföra ett äventyr som inte var för stort, även om jag några gånger tycket att det var kanske lite mesigt.

”16/11 2016 … mitt äventyr känns lite töntigt i förhållande till de andras. De ska cykla långt, springa långt, åka till Alaska, bestiga en massa berg, aja det blir nog bra”

Och det blev så bra! Med facit i hand kan jag säga att vandra hela Bergslagsledens 280 kilometer med mer än 20 kg i ryggsäcken är allt annat än mesigt! Detta var ett alldeles perfekt äventyr för mig att planera och genomföra.

Som en sista säkerhetsåtgärd hade jag hämtat kartblad på ledens alla etapper. Jag hade hämtat tre exemplar, ett till mig själv, ett Staffan och ett till mina föräldrar. Vi satt kvällen innan jag skulle påbörja min vandring och ringade in på kartorna var jag planerade att göra mina övernattningar. Något som mest lugnade Staffan och min pappa tror jag. Jag själv hade ju koll. Men det är också något man måste ta hänsyn till och tänka på när man ska ge sig ut på äventyr, att de som blir kvar hemma också känner sig säkra och trygga med den informationen som jag lämnar. Den kvällen tog det lång tid innan jag somnade, så lite nervös och spänd var jag allt. Nästa dag skulle jag ju äntligen påbörja min vandring.

Annonser

Publicerat av

rosedalsadventure

Som deltagare i Adventure Academy ska jag under sommaren 2017 gå hela Bergslagsleden och där med ta Orange Bandet. Du kommer kunna läsa om utbilningen Adventure Academy, min träning inför vandringen och om mindre äventyr och friluftsaktiviteter jag hittar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s