Tre extremt intensiva och givande dagar

Vildmarksmässan i Stockholm 2017!

Första dagen

Efter en lång och intensiv dag på vildmarksmässan är jag på hotellrummet och till att börja med ska jag förklara att mässan är väldigt stor och det var mycket folk samlat på ett ställe. Nu får ni som läser tänka på att jag är uppvuxen i en liten by och att jag nu bor i Arboga som inte heller är särskilt stort, så när jag säger att det är mycket folk är det utifrån mina referenser. För människor med mer storstadsvana var det kanske alldeles lagom med folk, men allt är ju i betraktarens ögon, och i mina ögon var det väldigt stort och väldigt mycket… av allt.

Vi ställa i ordning vår monter, eller det är mer som en liten ö och några av våra sponsorer har montrar runt oss. Det är tavlor, skyltar, våra affischer och lite flaggor som ska sättas upp. Tiden swishar förbi när vi jobbar och snackar. Detta är första gången som jag känner att jag hinner prata med mina kurskamrater om annat än äventyr, packaning och mat (som varit innehållet i våra samtal tidigare), nu hinner jag lära känna dem och vilka det är. Det är trevligt att lära känna människan bakom ett äventyr och inte bara äventyret.

IMG_3343IMG_3344IMG_3345IMG_3347

Nästa gemensamma anhalt var sponsorsnack med Ola Skinnarmo. Hur kan man behålla sponsorer och vad är det som krävs av mig för att fånga sponsorer. Han pratade också om att vikten av dokumentera äventyret, det är på det sättet som vi kan ge tillbaka till sponsorerna. Vi fick då också en uppgift, nämligen att göra en liten film om vår dag på mässan. Så när  jag är klar med detta inlägg blir det till att leka Steven Spielberg och börja producera film.

Föreläsning nummer två var med René Guba från Helsport, han visade vilken väska vi får och vilka funktioner den har samt att han hjälpe oss att ställa in den så den sitter som en smäck på ryggen. Jag är redan väldigt nöjd och ser fram mot att få packa och ge mig ut för att prova den. Vi skulle även få äran att träffa René en gång till lite senare på dagen och då berättade han om hur vi kunde tänka när vi packar ryggsäcken och vikten av att packa rätt. Att veta och testa sig fram till vilka saker jag tar med mig när jag går på tur eller vandring. Det blev många ”eye-openers”. Bara en sån sak som att ta ut tältpinnarna för att kunna göra tältpaketet mindre, har aldrig slagit mig tidigare. Eller att jag faktiskt kan ha tältet utanpå ryggsäcken för att slippa rota i väskan det första jag gör när jag kommer till min lägerplats. Huruvida man ska ha packning utanpå ryggsäcken råder det delade mineringar om, men jag stänker att jag måste prova mig fram till vad som funkar för mig. Det gäller att ha ett öppet sinne, med tanke på att jag i min vandring ska bära med mig allt jag ska använda kanske det är bra att ha något på utsidan, för att få mer plats invändigt.

IMG_3407
Även om allting är väldigt intressant och jag bara suger i mig information var det väldigt skönt när de sa att det var lunch! Adventure Academy har en väldigt shysst matsponsor i Out Meals och de var på plats och pratade lite med oss om skillnader mellan frystorkat och mjukkonserver. Kort skrivet vill jag mena att skillnaden ligger i vikten. Mjukkonserven är tyngre än vad det frystorkade är, dock behövs de mindre eller inget vatten (beroende på om man vill äta kallt eller varmt). I mjukkonserven tillsätter du inte vatten i maten, utan du häller det i en annan påse där det finns en annan liten behållare med kemiska grejer som gör att vattnet blir varmt och därmed värmer maten.

IMG_3359IMG_3362IMG_3365IMG_3363

Under lunchen gick jag och hälsade på de som hade montern bredvid oss, som bara råkade vara från Bergslagen, jag förklarade att jag skulle gå hela leden i sommar och så pratade vi lite om Bergslagsleden.

Även vår eminenta ledare Fredrik Hjort höll en liten föreläsning för oss om riskanalys. Kontentan av det är att INTE CHANSA. Är jag noga med min riskanalys kommer jag vara bättre förbered för mitt äventyr och risken för att jag skulle behöva avbryta minskar.

Första dagen på vildmarksmässan var en intensiv dag. Människor överallt, ljud hela tiden, saker att titta på över allt, personer man vill prata med över allt. Men jag är väldigt nöjd och väldigt trött nu. Men nu blir det att fixa läxan Ola Skinnarmo gav oss, heja heja!

Andra dagen

Efter en god natts sömn är jag redo för dag två på mässan. Den börjar med information från Aclima om vilka produkter de har och hur man kan tänka när man ska klä sig… det var tur att man inte kunde köpa något på plats, jag ville ju ha varenda plagg.

Caroline Bengtssons foto.
Efter det fick vi äran att lyssna på Årets Äventyrare, Johanna Davidsson och Robin Trygg. De berättade om sin äventyr. Det var väldigt inspirerande att höra men det känns långt borta att göra något som kostar över en miljon kronor. Även idag fick vi äran att äta Out Meals mjukkonserver, jag har hittat mina favoriter i ”Mexican Tuna Pasta” och ”Thai Chicken with rice”. Innan det var dags för lite ”after mässfest” så fick vi höra på hur man tar snygga bilder och filmer, och lite om säkerhets utrustning, typ GPS sändare, satellittelefoner och nödsändare.

 

IMG_3408
IMG_3406

En av våra ledare Louise Östberg föreläste också för oss om hur äventyrliga vägar kan förändra ens liv. När Louise gick Adventure Academy så genomförde hon ett äventyr om dagen i ett helt år. 365 äventyr. Varje dag, gjorde hon något som var äventyrligt, antingen för henne själv eller någon som hon tog med sig.

Caroline Bengtssons foto.
Foto: privat

Under den här dagen hann man inte reflektera så mycket för allt gick verkligen i hundranittio. Så det var väldigt skönt att få gå till montern där serverades kall dryck och härligt snacks. Under den kvällen så pratade jag med många intressanta äventyrare och det väldigt bra att få höra om andra äventyr än de som kostar så jäkla mycket pengar. Många är liksom vanliga människor som jobbar, sparar och sen gör det något äventyr, sen är jobbar de, sparar och äventyrar. Eftersom jag börjar bli vuxen och det var en dag imorgon också så blev det en lagom sen kväll, dessutom skulle vi hålla i våra presentationer under söndagen och då ville inte jag må pyton.

IMG_3382
Kärlek
Caroline Bengtssons foto.
Ja, lite suddigt var det kanske.  Groupie dags…                                                   Foto: Privat

Tredje och sista dagen

Jag vaknade tidigt, repeterade några sista gånger inför min presentation innan jag packade ner allt i min nya Helsport ryggsäck och checkade ut. Väl framme på mässan satte jag mig vid vår monter och än en gång tittade jag igenom min presentation (jag visste ju om att dagen skulle gå i ett fram tills att det var dags för att gå upp på scen).

Vi började med att lyssna på frliuftsfrämjandets general sekreterare Lars Lundström och  chefredaktör Cajsa Ränner. De berättade om organisationen och vad de erbjuder, och jag måste skämmas lite nu men jag hade ingen aning om hur mycket aktiviteter de har och gör för barn, ungdomar och vuxna. Helt fantastiskt! Jag rekomenderar veklingen att titta på deras hemsida och faktiskt att bli medlem också. Det jag blivit.

Innan dagen var slut och skulle vi hinna med PR information om hur vi kan få ut vårt äventyr i media av Matthias Aßmann och en riktigt bra HLR utbildning av Jonas Sundqvist. Nu kan vem som helst få en stroke, hjärtstopp, något i halsen eller en hjärtinfarkt och i min närhet så är de säkra… eller illa fall säkrare än vad de varit innan jag gått utbildningen.

IMG_3422

Äntligen var det dags för oss att hålla våra presentationer. Jag var mycket mer nervös än jag trodde jag skulle vara. Jag tänkte att jag står ju framför elever hela dagarna och håller låda, hur svårt kan det vara att prata i 3 minuter. Men det var en helt annan sak att prata inför en heldel människor jag inte vet vilka det är, och vuxna är ju betydligt mer kritiska än ungdomar. Jag tyckte ändå det var skönt att jag skulle gå ut som nummer tre. Men när jag väl tog micken hoppades jag att publiken inte skulle se hur mycket min mickhand skakade, så nervös var jag. Men det gick ganska bra ändå tycker jag.

(Film på min presentation kommer inom kort)

Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd över mässan och föreläsningarna och min egen insats. Det har varit helt sanslöst inspirerande och jag har pratat med så många duktiga och kunniga människor att jag bara kan hoppas att ge tillbaka lika mycket någon dag.

Annonser

Publicerat av

rosedalsadventure

Som deltagare i Adventure Academy ska jag under sommaren 2017 gå hela Bergslagsleden och där med ta Orange Bandet. Du kommer kunna läsa om utbilningen Adventure Academy, min träning inför vandringen och om mindre äventyr och friluftsaktiviteter jag hittar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s