Pulsträning, klättring, isbad och Hammarby 2h…

… det är vad vi hittills har gjort på utbildningen.

Den 16:e november hade vi första träffen, då var det först information och presentation på Naturkompaniets huvudkontor i Stockholm. Jag tog tåget upp till Stockholm på förmiddagen, jag kom till Stockholm vid lunch och kl 15.00 var det samling. Eftersom jag inte hittar så bra i Stockholm tittade jag ungefär 15 gånger på kartan i telefonen för att vara någorlunda säker på åt vilket håll jag skulle gå. När jag hade fått i mig lite lunch började jag gå efter GPS:en mot Naturkompaniets huvudkontor. När jag äntligen hittade byggnaden hade jag bara 2 timmar kvar att slå ihjäl… Jag svor över mig själv och att jag alltid är ute i så god tid. Jaja, det var bara att hitta första fik och gå in för att ta en kopp kaffe och fördriva tiden så gott jag kunde.

När klockan äntligen började närma sig 15.00 kunde jag ställa koppen i diskstället, tacka för mig på fiket och bege mig mot huvudkontoret för andra gången.

Efter att jag hälsat på de 5-6 personerna som redan var på plats fick vi gå in i ett litet rum och börja lyssna, vi lyssnade och lyssnade och lyssnade… det var så mycket information om sponsorer, ledarna, hashtagning i sociala medier och vad som kommer att ske under utbildningen att jag var helt slut i huvudet. Efter lite mat från Outmeals begav vi oss mot Acid för att köra pulsträning. För er som inte vet vad det är så kan jag säga att det är skitkul, me också skitjobbigt. Tänk dig att du ska cykla på motionscykel samtidigt som du ser din puls på en monitor, på given signal ska du ligga inom ett visst spann. Till sist ska du köra allt du orkar under en viss tid. Sen gör du exakt samma sak fast i rodd och sen i stakning för att avsluta med lite styrkeövningar.

ska%cc%88rmavbild-2017-03-03-kl-19-59-20
Här kunde man hålla koll på sin puls.
ska%cc%88rmavbild-2017-03-03-kl-19-58-32
Trötta men glada när passet var slut
ska%cc%88rmavbild-2017-03-03-kl-19-57-28
Tar träningen på största allvar
ska%cc%88rmavbild-2017-03-03-kl-16-51-39
Hela gänget
Bilder: Kristofer Löfgren

 

Träff nummer två innebar klättring i Solna klättercenter. Det var första gången som jag klättrade på klättervägg. Jag är glad att det var behagligt varmt och att det inte blåste, för även om jag inte är höjdrädd hade jag lite handsvett när jag kom upp några meter på väggen. Trots att jag litade på Johanna som stod nedanför och säkrade mig vill man liksom inte tappa greppet och riskera att falla någon eller några meter beroende på hur snabb min klättringskamrat är. När jag kom hem den kvällen känner jag mig så nöjd över att jag skickade iväg den där ansökan, för den här utbildningen är det roligaste jag gjort på väldigt länge.

Trots att träff nummer tre skulle innefatta 15 kilometers vandring med 15 kg i ryggsäcken och ett isvaksbad sätter jag mig på tåget mot Stockholm med ett leende på läpparna. Jag är fortfarande så glad över att jag blev antagen att jag knappt tror det är sant. Det är den 11:e januari och det är blåsigt och någon minusgrad, jag är illa fall glad att det inte snöar… än. Vandringen gick bra och mina nya kängor från Dolomite sitter som en smäck på mina fötter. Det är klart att jag känner mig lite sliten när vi kommer fram till Brunnsviken där vi ska få ta ett uppfriskande dopp men det är bara att bita ihop. Att det nu har börjat snöa gör mig inte mer badsugen.

När det blivit min tur att ta steget ut över bryggkanten är det precis som det låser sig, jag vill bara inte hoppa ner i det där kalla vattnet. Ni vet när det är sommar och man ska doppa sig i havet eller sjön och man vet att det är skönt efteråt, men man vill ändå inte ta det där sista steget som gör att hela kroppen svalkas. Precis så var det för mig på bryggkanten, fast jag kunde motivera mig med att ”det är skönt efteråt”. För det som väntade efteråt var ombyte ute i snålblåst och snöfall. När jag väl tog klivet och ”hoppade” i vattnet var det som om allt stängdes av, till en början kände jag inte kallt vattnet var, det var först när ledarna började ställa frågor och hjärnan skulle liksom börja jobba som den kunde processa kylan av vattnet.

Det träffen avslutade vi med föreläsning om hypotermi och värmeslag. Efter att ha gjort detta känner jag att jag har ett litet, litet övertag om jag skulle hamna i en liknade situation igen gentemot någon som inte testat på isvaksbad tidigare.

ska%cc%88rmavbild-2017-03-03-kl-20-00-15
På väg mot doppet

 

img_3170
Snö
fullsizeoutput_8f1
Phu… 45 sek kvar innan jag får gå upp
fullsizeoutput_8ef
Ja, det är precis så kallt som det ser ut

Stärkt från förra träffen känner jag att inget kan ju vara värre än att bada isvak. Det kunde det i och för sig inte, men att ta sig upp och ner för Hammarbybacken under två timmar var… så jobbigt man gjorde det till. Vår fjärde träff handlade om alpinism och lavinkunskap. Idag skulle vi lära oss om laviner och prova på randonee. Enkelt förklarat kan man säga att randonee är en typ av skida med en speciell bindning som gör att man kan lossa hälen när man ska gå upp för en backe och sen kan du spänna fast hälen igen när det är dags att åka neråt. Pjäxan är mycket smidigare och lättare än en vanlig slalompjäxa. När man tar sig upp för backen sätter man på stighudar på undersidan av skidan för att få fäste i snön. Tänk er en lång klisterremsa som man trycker fast.

Randoneebiten tyckte jag var rolig, jag skulle mycket väl kunna tänka mig att ta mig upp för ett fjäll för att sedan åka ner. Men att i Hammarbybacken ta sig upp på ca 5 min och sen åka ner på ca 30 sek, för att göra om hela processen med att ta på stighudar, lossa bindning, gå upp, av med stighudar, spänna bindning och åka ner. Då hann jag tröttna efter 6 eller 7 vändor. Jag var nöjd över att det fanns chokladbollar och dammsugare att motivera mig med…

Annonser

Publicerat av

rosedalsadventure

Som deltagare i Adventure Academy ska jag under sommaren 2017 gå hela Bergslagsleden och där med ta Orange Bandet. Du kommer kunna läsa om utbilningen Adventure Academy, min träning inför vandringen och om mindre äventyr och friluftsaktiviteter jag hittar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s